Eerste week in de grote stad

23 april 2017 - Berlin, Duitsland

Iets meer dan een week geleden aangekomen bij ons appartement. Zaterdag 15 april rond 17:30 om preciezer te zijn. Deze eerste week in de grote stad is zeer goed bevallen. Met grote stad bedoel ik Berlijn met ongeveer 3,5 miljoen inwoners. Dat is voor mij, een jongen uit een dorp van 6.000 inwoners, een zeer grote stad. Ik zit hier samen met Dennis Juwett en Willem van de Ven. Twee klas genoten van mij die in hetzelfde ziekenhuis stage lopen, we zitten we allemaal op verschillende afdelingen.

Wat heb ik deze week allemaal gedaan behalve natuurlijk een voorbeeldige student zijn? Nou dat is niet moeilijk te beantwoorden. Ik de standaard student geweest. Mijn cursus Duits bijgewoond en goed opgelet. Daarnaast gesport, eten gekookt, 1 seizoen Spartacus in 4 dagen gekeken, op stap geweest en natuurlijk mijn eerste grote kater overleefd. Ook heb ik de toerist uitgehangen in het mooie Berlijn. Brandenburger Tor, Reichstag, Alexanderplatz, Fernesehturm en het holocaust monument zijn al bezocht.

Oftewel ik ben al op veel plekken geweest hier in Berlijn. Iets wat mij is opgevallen aan de mensen hier is dat ze iedereen in zijn/haar waarden laten. Ik heb al zoveel verschillende soorten mensen gezien. Iedereen kan zichzelf zijn en wordt er niet raar op aangekeken. Wat mij ook opvalt qua verschillen tussen een klein dorpje en de grote stad is dat niemand elkaar begroet. Automatisch doe ik het soms en dan wordt ik wel een beetje raar aangekeken.

Berlijn op zich vind ik een super mooie stad. Het is duidelijk een stad maar het is niet allemaal dicht op elkaar gebouwd. Het heeft veel groene kanten en dat vind ik persoonlijk erg fijn en mooi. Je hebt natuurlijk Tiergarten, een super groot park in het centrum van Berlijn. Maar ook buiten het centrum, waar ik woon, zijn ook veel kleine parkjes.

We hebben ook al contact gemaakt met de andere Nederlandse studenten in Berlijn. We zijn ook al 2x samen op stap geweest. Het is een gezellige groep waar je veel informatie uit kan halen over hoe het ziekenhuis en de mensen daar zijn. Dat geeft wel een fijn gevoel, dat er al een groep is die veel heeft uitgevonden over de stad en de informatie aan jou doorgeeft. Over waar de lekkerste döner te krijgen is 's nachts, waar je goed kan uitgaan, bij welke supermarkt je het goedkoopste dingen kan kopen en welke collega's je moet vermijden in het ziekenhuis.

Morgen begin ik aan mijn 2de en laatste week duits cursus bij het Sprachenatelier. Daarna begint mijn stage echt. Dinsdag 2 mei om 08:30 moet ik me melden bij de receptie van het Vivantes Klinikum Neukölln. Vanaf daar wordt ik begeleidt door mijn stagebegeleidster en kom ik er eindelijk achter hoe het is om in een ziekenhuis stage te lopen. Lisa, de nederlandse stagiaire die nu al stage loopt op mijn afdeling, heeft mij al veel verteld over de afdeling. Wat voor dingen ze allemaal mag doen en heeft gedaan. Dat heeft wel al een beeld geschapen. Maar ik wil het eerst zelf mee maken voordat ik een duidelijk mening kan geven. Dus ik ben op dit moment heel erg benieuwd hoe het gaat worden.

Voor wordt het een rustig avondje op de bank met een film erbij. Morgen om 09:30 begint de cursus weer, oftewel om 07:50 de wekker en om 08:38 de metro in.

1. Iris:
    23 april 2017
    Wat leuk om zo op afstand mede reisgenoot te kunnen zijn
  2. Mariet Smeets:
    23 april 2017