Maandag ochtend verrassing

8 mei 2017 - Berlin, Duitsland

Mijn maandag begon vandaag lekker rustig. Om 05:00 opstaan, ontbijten, koffie mee de metro in en bij aankomst op de afdeling te horen krijgen dat je de hele dag bij een hersenoperatie mag meekijken. Dat laatste wist ik echter van te voren niet en dat was wat grof gezegd FUCKING VET!

Een operatie van 5 uur waarbij een tumor bij de patiënt uit zijn hersenen werd verwijderd. Daar stond ik dan als ein Praktikant aus Holland met mijn maandag ochtend gezicht. Want ja het weekend was weer zwaar geweest met de aanzienlijke hoeveelheid alcohol. Maarja om 09:00 ging ik de OK op en om 13:45 was de operatie gelukt en werd de patiënt weg gebracht.

Als ik kijk naar hoe in Nederland de operaties gaan, voor zover ik weet hoe deze in NL gaan, kon ik geen grote verschillen vinden. Er was een chirurg aanwezig samen met 2 operatieassistenten. Waarvan 1 steriel was en dus alle instrumenten aangaf. De andere was omloop, dus deze deed alle andere instrumenten en dergelijke klaarzetten. De Anesthesioloog en de anesthesiemedewerkers hielden de waardes en verdovingen in de gaten. Ik stond achter de chirurg mee te kijken op het tv scherm. Op dat scherm kon ik precies zien wat de chirurg in de hersenen deed.

Ik vond het echt super interessant om mee te maken en werkte best motiverend. Naast dat, hoeveel mensen kunnen zeggen dat echte hersenen hebben gezien. Dit was een dag die ik niet snel zal vergeten.

Voordat ik de OK op ging heb ik nog wel meegeholpen met mensen verzorgen op de afdeling. Van de 3 mensen die ik heb gewassen hadden er 2 decubitus op de stuit. Dat is iets wat mij wel echt opvalt, hoeveel patiënten er een decubitus wond hebben. Gelukkig is de zorg er wel oplettend voor en word er meteen werk van gemaakt. Er worden foto's van de wond gemaakt, ingesmeerd en er wordt aan de houding van de patiënt in bed gewerkt. Deze avond rustig aan doen zodat ik morgen weer fris ben. Dinsdag is onofficieel de drukste dag in het ziekenhuis blijkbaar. Morgen krijgen we 7 nieuwe opnames. Dat wordt dus doorwerken. Van de ene kant heb ik daar wel zin in. Dan kan ik laten zien hoe een Nederlander zijn kop koel houdt in zo'n situaties.

1. Miranda:
    8 mei 2017
    Leuk zo op de OK heel veel te zien en te leren veel plezier daar in Berlijn
  2. Dhr. de Vries:
    9 mei 2017
    Giel,

Klinkt als een interessante dag, hoop nog een keer wat meer te horen over de technische kant van de OK. Heb je de hersenvliezen kunnen onderscheiden? Ben benieuwd of je kunt achterhalen waardoor er zoveel decubitus voorkomt op jouw afdeling, kun je hier eens wat onderzoek naar doen?
  3. Mariet Smeets:
    9 mei 2017
    Giel wat een kans om dat mee te maken. Petje af.
  4. Dhr. de Vries:
    22 mei 2017
    Giel, wanneer kunnen we weer een nieuwe blog lezen?